Chakri Info

This website is about recent job circulars including govt jobs, bank job, govt bank job, private bank job, non bank financial organization job, public job, private job etc.It also includes BCS and other job preparation,job exam result, job exam schedule and job news in Bangla.

Breaking

Friday, May 10, 2019

Bangladesh Bank MCQ Question Solve 2019 – www.bb.org.bd

Bangladesh Bank MCQ Question Solve 2019 www.bb.org.bd has been found my website of Combined 8 Bank MCQ Question Solution. Today 10 May 2019 Bangladesh Bank held Post of  Senior Officer (General) MCQ Exam & We are collect Combined 8 Bank MCQ Exam Question Solution. Bangladesh Bank MCQ Test Exam held and Every Candidate searching for 8 Bank Question Solution in 2019. Many bank held MCQ Exam recently 2019. Today uploaded Combined 8 Bank Senior Officer (General) Question with full Solution chakrirkhobor.net All are interested Combined 8 bank question solution 2019.

Combined 8 Bank MCQ Question Solve

Bangladesh bank question solution with full Answer for the new post. You have to visit there official website. You can also download Bangladesh 8 Bank Question 2019 Form here. Every time google update new Job vacancy & we try to all category Job post such as Gov Jobs, Bank Jobs, Ngo Job etc.

Are you fine Bangladesh Bank Question Solve Notice? We also published every day new job circular Walton jobs. Job Application Form download link for Bangladesh Bank MCQ Question Solve Notice board. If you also want to get a jobs in BD keep see image & reading below notice carefully this short information.

Combined 8 bank Questions solution With FDF File

Combined 8 Bank Exam Date: 10 May 2019
Exam Time: 10:30 AM to 11:30 AM
Exam type: MCQ
Post: Senior Officer (General)
Vacancy Number: 272450

Combined 8 Bank Officer Question Solution
Exam Taker: Arts Faculty (DU)
The 8 Banks/Financial Institutes and Vacancy was:

See Combined 8 Bank Senior Officer Question Solution in below:

বাংলাঃ

২১. কোনটি অশুদ্ধ- উর্দ্ধ

২২. কোনটি শুদ্ধ- স্বায়ত্তশাসন

২৩. পারিভাষিক শব্দ – সচিব

২৪. থিসরাস – অশোক মুখোপাধ্যায়

২৫. গরল এর বিপরীত – অমৃত

২৬. তৎসম – ধর্ম

২৭. সন্দেশ – রূঢ়ি

২৮. নিত্যসমাস – গ্রামান্তর

২৯. কার্তুজ – ফরাসি

৩০. ধ্বনি বাচক দিরুক্ত – কড়কড়

৩১. ♪কাঁদ +অন – কৃৎপ্রত্যয়

৩২. শ্রবন – ♪শ্রু+অন

৩৩. নিষ্ঠা – নিঃ+ঠা

৩৪. ষড়ানন – ষট + অানন

৩৫. কুশীলব – দ্বন্দ্বসমাস

৩৬. যে ব্যক্তি এক ঘর থেকে অন্য ঘরে ভিক্ষা করে বেড়াই – মাধুকরী

৩৭. চর্যাপদ – মাত্রাবৃত্ত

৩৮. লিপিমালা – রামরাম বসু

৩৯. জন্ডিস ও বেলুন – নাটক

৪০. শাহানামা – পারস্য

Math:

41. In a business A and C invested amounts in the ratio 2:1 whereas A and B invested amounts in the ratio 3:2. If their annual profit be Tk. 157300, then B’s share in the profit is:

A : B = 3 : 2
A : C = 2 : 1
A : B : C = 6 : 4 : 3

B’s share = 157300 × 4/(6+4+3) = 48400. Ans: D

42. The average age of a group of 15 employees is 24 years. If 5 more employees join the group, the average age increases by 2 years. Find the average age of the new employees.

Sum of the ages of (15+5) = 20 employees => 20×(24+2) = 520 years
Sum of the ages of 15 employees => 15×24 = 360
of the ages of new 5 employees = (520-360) = 160
Average = 160/5 = 32. Ans: D

43. A person travels a certain distance at 3 km/hr and reachers 15 min late. If he travels at 4 km/hr, he reaches 15 min earlier. The distance he has to travel is:

D/4 – D/3 = (15+15)/60
D/12 = 1/2
D = 6 km. Ans: B

Combined 3 Bank MCQ Question Solve here

44. The difference between the radii of bigger circle and smaller circle is 14 cm and the difference between their areas is 1056 cm². Radius of the smaller circle is :

π(x+14)² – πx² = 1056
π(x²+28x+196-x²) = 1056
28x+196 = 1056/π = 1056×7/22 = 336
x = (336-196)28 = 5. Ans: B
45. A sum fetches a simple interest of Tk. 6000 at the rate of 5% p.a. in 6 years. What would be the compound interest earned at the same rate of interest and the same principal in 2 years?

The sum = Tk. (6000×100)/(5×6) = Tk. 20000
Compound Interest = (20000 × 105/100 × 105/100) – 20000 = Tk. 2050. Ans: A

46. Alam sold an item for Tk. 6384 and incurred a loss of 30%. At what price should he have sold the item to have gained a profit of 30%?

Required price = Tk. 6384 × (100+30)/(100-30) = Tk. 11856. Ans: B

47. Kiran purchased a scooter for Tk. 52000. He sold it at loss of 10%. With that money he purchased another scooter and sold it at profit of 20%. What is his overall loss/profit?

8 Bank MCQ Question Solution

Selling price of the first scooter = Tk. 52000 × (100-10)/100 = Tk. 46800.
Loss on the first scooter = Tk. 52000×10% = Tk. 5200.
Profit on the second scooter = Tk. 46800×20% = Tk. 9360.
Net profit = Tk. (9360-5200) = Tk. 4160. Ans: D

48. A square is inscribed in a circle of diameter 2a and another square is circumscribing circle. The difference between the areas of outer and inner squares is:

Length of a side of the outer square = 2a.
Area = (2a)² = 4a².
Length of the diagonal of the inner square = 2a.
Length of a side of the inner square = 2a/√2
Area = (2a/√2)² = 4a²/2 = 2a²
Difference = 4a²-2a² = 2a². Ans: B

49. The average of nine numbers is 50. The average of the first five numbers is 54 and thatof the last three numbers is 52. Then the 6th number is:

The 6th number is = (50×9) – (5×54 + 3×52) = 450 – 426 = 24. Ans: D

3 Bank MCQ Question Solve here

50. A batsman has a certain average of runs for 12 innings. In the 13th inning, he scores 96 runs threby increasing his average by 5 runs. What is his average after the 13 innings?

Average of 12 innings = x
According to the question:
(12x+96)/13 = x+5
x = 96-65 = 31.
Average in 13 innings = 31+5 = 36 Ans: A

51. A man takes 3 hours 45 minutes to row a boat 22.5 km downstream of a river and 2 hours 30 minutes to cover a distance of 10 km upstream. Find hte speed of the river current in km/hr.

Speed of the boat = x kmph, the river current = y kmph.
3H45M = (3+ 45/60) hr = 15/4 hr
2H30M = (2+ 30/60) hr = 5/2 hr.

According to the question:
x+y = 22.5/(15/4) = 6
x-y = 10/(5/2) = 4

2x = 2
x = 1. Ans: A

52. A man can row 6 km/hr in still water. If the speed of the current is 2 km/hr, it takes 3 hrs more in upstream than in the downstream for the same distance. The distance is:

D/(6-2) – D/(6+2) = 3
D = 24. Ans: B

53. A train 150 m long passes a pole in 15 seconds and crosses another train of the same length travelling in opposite direction in 8 seconds. The speed of the second train in (km/h) is:

Speed of the first train = 150/15 = 10 mps.
speed of the second train = x mps.
According to the question:
x+10 = (150+150)/8
x = 27.5 mps = 27.5 × 3600/1000 = 99 kmph. Ans: D

Bank MCQ Question Solution 2019 here

Bangladesh Bank MCQ Question Solve 2019

Hot news perfect Time published 8 Bank MCQ Question Solve See inside details. If you also want to get a jobs keep reading below Bangladesh Bank MCQ Question Solve. You can Also download 8 Bank Question Circular Apply. Update govt Job notice also found on my website & If you also want to get a jobs in BD keep reading below & you also want to get a jobs keep reading here.

The post Bangladesh Bank MCQ Question Solve 2019 – www.bb.org.bd appeared first on Chakrir Khobor.



from Chakrir Khobor http://bit.ly/2HaGBrQ

No comments:

Post a Comment