This website is about recent job circulars including govt jobs, bank job, govt bank job, private bank job, non bank financial organization job, public job, private job etc.It also includes BCS and other job preparation,job exam result, job exam schedule and job news in Bangla.

Breaking

Saturday, November 30, 2019

Bangladesh Betar Question Solution 2019 – প্রশ্ন সমাধান

Bangladesh Betar Exam held & We are collect Bangladesh Betar Exam Question Solution Full PDF File. Today Betar Exam held and Every Candidate searching for Betar Written Exam Question Solve in 2019 is available here. Most of the job finder many times fined Betar Full Question Solution in Online & you also want to get a jobs keep reading below checking Betar Exam Question Solve.

Bangladesh Betar Question Solution 2019

Are you looking Betar question solution with full Answer ? For the new pos you have to visit our website to collect the All type of exam question solution. You can also download BD Betar Question Solve 2019. Every time google update new Job vacancy & we try to all category Job post such as Gov Jobs, Bank Jobs, Ngo Jobs, Company Jobs etc. If you also want to get Bangladesh Betar Full Question Solution in BD keep see image & reading below notice this short information.

In this year many many applicant apply to betar. This exam are most important for all candidate. In this country all Division held today Betar Exam. After that, finished the exam candidate search in google Betar Exam Question Solution. No problem we collect this Question and solve all part then published aur website. So, stay with us Full question solution & upload here.

Are you fine Betar Question Solve Notice? We also published every day new job circular, Exam date, Admit Card download, Question solution, Viva date etc. Question Solution link for Govt High School Written Exam Notice board.

Exam Date:29/11/2019 (Friday)
Exam Question type: MCQ/Written
Time : 3:00PM – 4:00PM
Question Solution is given bellow:

Bangladesh Betar Question Solution

বাংলা অংশের সমাধানঃ

১. কুঞ্জর শব্দের অর্থ কি? উত্তরঃ হাতি

২. সে লা-পাত্তা এখানে উপসর্গটি কোন ভাষার? উত্তরঃ আরবি

৩. নাটিকা শব্দটি কোন অর্থে স্ত্রীলিঙ্গ? উত্তরঃ ক্ষুদ্রার্থে

৪. ’ক’ বর্গের ধ্বনি সমূহের উচ্চারণ স্থান কোনটি? উত্তরঃ জিহ্বামূল

৫. আহ্বান এর প্রকৃত উচ্চারণ কোনটি?– উত্তরঃ আওভান

৬. কোন বানানটি সঠিক?- উত্তরঃ মহর্ষি

৭. কোন বর্গীয় বর্ণের সঙ্গে যুক্ত ’ন’ কখনো ’ণ’ হয় না? উত্তরঃ ত-বর্গ

৮. গোষ্পদ এর সন্ধি বিচ্ছেদ কোনটি? উত্তরঃ গো + পদ

৯. কোনটি বিদেশি ধাতু? উত্তরঃ টুট (হিন্দি ধাতু)

১০. অর্ণব শব্দের সমার্থক শব্দ কোনটি? উত্তরঃ সমুদ্র

১১. নষ্ট হওয়ায় যার স্বভাব এক কথায় কি বলে? উত্তরঃ নশ্বর

১২. Propaganda এর বাংলা পরিভাষা কোনটি? উত্তরঃ অপপ্রচার

১৩. পাউরুটি শব্দটি কোন ভাষার? উত্তরঃ পর্তুগিজ

১৪. কোনটি গণনা বাচক শব্দ? উত্তরঃ বারো

১৫. কোন শব্দে পুরুষ ও স্ত্রীবাচক দুইই বোঝায়? উত্তরঃ সন্তান

১৬. For good —এর অর্থ কি? উত্তরঃ চিরতরে

১৭. মহকুমা শব্দটি কোন ভাষা থেকে এসেছে? উত্তরঃ আরবি

১৮. ণত্ব ও ষত্ব বিধান বাংলা ব্যাকরণের কোন অংশের আলোচ্য বিষয়? উত্তরঃ ধ্বনিতত্ত্ব

১৯. ’ঘটনাটা শুনে রাখো ’ বাক্যে কোন ক্রিয়া রয়েছে ? উত্তরঃ যৌগিক ক্রিয়া (অসমাপিকা + সমাপিকা = যৌগিক ক্রিয়া)

২০. Quotation এর পারিভাষিক শব্দ কোনটি? উত্তরঃ মূল্যজ্ঞাপন

ইংরেজী অংশ সমাধানঃ

২১. ‘Wisdom’ is an example of——gender. Ans: neuter

২২. A/an ——is used to qualify or limit the meaning of something. Ans: Adjective

২৩. The baby “sleeps”. The underlined word is a—-verb.Ans: Regular

২৪. I always get……..early in the summer. Ans: Up

২৫. The term “ bounce back” means? Ans: Recover

২৬. Who would like to……off the debate. Ans: start

২৭. Many a little pickle makes a ………., Fill in the blank space.Ans: Mickle

২৮. ‘ In black and white’ means? Ans: in writing

২৯. I only want……..little sugar in my tea, please. Ans: a

৩০. The antonym of ‘pure’ is? Ans: adulterated

৩১. The act of doing deliberate damage to something is called? Ans: sabotage

৩২. I expect you think I’m ……because I don’t understand that. Ans: stupid

৩৩. Because you’re in that road …now. Ans: right

৩৪. It’s no ……I can’t hear you. Ans: use

৩৫. ‘Pay careful attention’ to something is meant by word. Ans: heed

৩৬. Which of these is an adverb? It is……? Ans: quickly

৩৭. What exercise do you like doing……of all. Ans: best

৩৮. I don’t think that’s going to be…… Ans: hard

৩৯. Excuse me I……If you can help me. Ans: wonder

৪০. Which of these is a personal pronoun? It is- Ans: they

সাধারণ জ্ঞান অংশ সমাধানঃ

৪১. 2019-2020 অর্থবছরের বাজেট বাংলাদেশের কততম বাজেট হবে? উত্তরঃ ৪৯

৪২. বাংলাদেশে কয়টি কম্যুনিটি রেডিও স্টেশন রয়েছে? উত্তরঃ ১৫

৪৩. “ Dialogue, tolerance and peace”কোন সনের বেতার দিবসের স্লোগান? উত্তরঃ ২০১৯

৪৪. প্রথম অল ইন্ডিয়া রেডিও’ ঢাকা সম্প্রচার হয় কত সনে? উত্তরঃ ১৯৩৯ সাল

৪৫. এফ এম রেডিও লাইসেন্স প্রদানকারী কর্তৃপক্ষ? উত্তরঃ BTRC

৪৬. আই এম এফ এর বর্তমান সভাপতির নাম কি? উত্তরঃ ক্রিস্টালিনা জর্জিয়েভা

৪৭. ইভো মোরালেস কোন দেশের ক্ষমতাচ্যুত রাষ্ট্রপতি? উত্তরঃ বলিভিয়া

৪৮. 2018-19 অর্থবছরে বাংলাদেশের জিডিপি প্রবৃদ্ধির হার কত? উত্তরঃ ৭.৮৬

৪৯. লাটাকিয়া কোন দেশের সমুদ্র বন্দর? উত্তরঃ সিরিয়া

৫০. বিশ্ব বেতার দিবস পালিত হয়? উত্তরঃ ১৩ ই ফেব্রুয়ারি

৫১. What is Rakuten? উত্তরঃ ই কমার্স সাইট

৫২. কোন সন থেকে বিশ্বব্যাপী বেতার দিবস পালিত হচ্ছে? উত্তরঃ ২০১২

৫৩. Rand id the currency of? Ans: South African

৫৪. বাংলাদেশ জাতীয় সম্প্রচার নীতি কোন সালে প্রণীত হয়? উত্তরঃ ২০১৪

৫৫. কোনটি মসলা হিসেবে পিয়াজের বিকল্প হতে পারে? উত্তরঃ চিভ

গণিত অংশ সমাধানঃ

৫৬. দুটি সংখ্যার গুনফল 1536 সংখ্যা দুটির ল.সা.গু 96 হলে গ.সা.গু কত? উত্তরঃ ১৬

৫৭.নিচের ভগ্নাংশ গুলির মধ্যে কোনটি বৃহত্তম? উত্তরঃ ১০/১১

৫৮. If (√3)^2x+5= 27, then x=? উত্তরঃ ১/২

৫৯. 25 মিটার উচ্চতা ও 16 মিটার ভূমি বিশিষ্ট ত্রিভুজের ক্ষেত্রফল কত বর্গমিটার? উত্তরঃ ২০০

৬০. If 2^x-6= 1/64, find the value of x? উত্তরঃ 0

৬১. Log 7 343= কত? উত্তরঃ ৩

৬২. x+y+z=16, x-y=z, then, x=? উত্তরঃ ৮

৬৩. কোন সংখ্যার 40% ও 10% এর পার্থক্য 3.6? উত্তরঃ ১২

৬৪. ব্যাসার্ধ 20% হ্রাস পাওয়াতে ১ টি বৃত্তের ক্ষেত্রফল কতটুকু হ্রাস পেল? উত্তরঃ ৩৬% হ্রাস

৬৫. a-b=2 ও ab=24 হলে a2-b2 সমান কত? উত্তরঃ ২০

৬৬. 60 is the value of the———-the term of the 0,2,4,6……series. উত্তরঃ

৬৭. 20 জনে যে সময়ে ১ টি কাজ করতে পারে, তার এক-তৃতীয়াংশ কম সময়ে কাজটি শেষ করতে হলে জনবল কত শতাংশ বাড়াতে হবে? উত্তরঃ ৩১

৬৮. দুটি সংখ্যার লসাগু 135 এবং গসাগু 9 একটি সংখ্যা অপর সংখ্যার তিন পঞ্চমাংশ হলে ছোট সংখ্যাটি কত? উত্তরঃ ৪৫

৬৯. কোন সংখ্যার 12.75 শতাংশ সমান 153? উত্তরঃ ১২০০

৭০. x/8-x/9= 1/12 এর সমাধান নিচের কোনটি? উত্তরঃ ৬

NESCO Teletalk Admit Card Download & Exam Date

Bangladesh Betar Full Question Solution for the new post. You have to visit there official website. You can also download Betar Circular Apply Form here. If you want to Correction your Betar bd Question For here. For next update about Exam Question Solve, Betar Question solve, Exam notice, gov Exam Result, Bank vacancy Notice, Exam result etc stay with us.

The post Bangladesh Betar Question Solution 2019 – প্রশ্ন সমাধান appeared first on Chakrir Khobor.



from Chakrir Khobor https://ift.tt/34LoKC8

No comments:

Post a Comment